Luikse wafels maken

Luikse wafels maken is een plezierige bezigheid met een heerlijk resultaat waarbij je het water uit de mond zal lopen. Een eeuwenoud recept dat dagelijks wordt gebruikt bij onze zuiderburen. Luikse wafels maken is echt niet moeilijk!

Wat is er nodig?

Om overheerlijke Luikse wafels te maken is er tachtig gram gewone suiker nodig en driehonderd gram fijne parelsuiker. Dan een pond bloem, een half ons bakkersgist, ruim twee ons boter, twee eitjes, wat zout, lauw water en uiteraard het wafelijzer.

Het bereiden

De werkwijze om Luikse wafels te maken is als volgt: doe de gist in lauw water en los dit goed op. Daarna moet je driehonderd gram bloem nemen en de opgeloste gist met water hieraan toevoegen. Even goed mengen en vervolgens twintig gram boter (ik kies consequent voor grasboter na dit artikel van Steffi Vertriest gelezen te hebben) toevoegen, de gewone suiker en de twee eieren. Goed mengen tot een homogene massa en daarna de rest van de bloem erbij doen evenals een snufje zout.

luikse wafelsDoe nu de rest van de boter er bovenop en laat de wafelmix rusten voor ongeveer een kwartier. Nu de mix goed kneden en de parelsuiker toevoegen. Nu kan de uiteindelijke mix in een rol worden gemaakt in plakjes van ongeveer honderd gram.

Een kwartier laten rijzen en daarna bakken totdat een plak mooi goudbruin is. De Luikse wafel is klaar en je kunt het afmaken met slagroom of met vers fruit.